فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 59 (پاییز 1397)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 59 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نمازی*، حسین رجب دری صفحات 1-34
    هدف این پژوهش، بررسی جایگاه اخلاق حسابرسی در ایران از منظر ادبیات منتشرشده در این زمینه است. جامعه آماری شامل کلیه مقاله های مرتبط منتشرشده در نشریه های پژوهشی و غیر پژوهشی و غیر حسابداری کشور از زمان شروع به کار آن ها تا انتهای تابستان سال 1395 است. در ابتدا با رویکرد آرشیوی مقاله های مربوط تهیه و سپس با رویکرد «تحلیل محتوا» و استفاده از سازه های چهارگانه «الگوی توسعه پایدار اخلاق حرفه ای حسابداری»، اولویت پژوهشگران شناسایی شد. یافته ها نشان داد که درزمینه اخلاق حرفه ای حسابرسی تا انتهای شهریور 1395 تنها 40 مقاله در نشریه های داخلی منتشرشده که 12 مقاله در نشریه های علمی پژوهشی حسابداری و مالی، 15 مقاله در سایر نشریه های حسابداری و 13 مقاله نیز در نشریه های غیر حسابداری و مالی منتشرشده است. تحلیل محتوای مقاله ها نیز نشان داد که 20 مقاله در سازه اخلاق فردی، 13 مقاله در سازه اخلاق اجتماعی و 7 مقاله نیز در سازه اخلاق اقتصادی- سازمانی قرار دارد. در سازه اخلاق زیست محیطی نیز تاکنون مقاله مرتبط با اخلاق حسابرسی منتشرنشده است. یافته های این پژوهش نشان داد که جایگاه اخلاق در حسابرسی نزد پژوهشگران در سطح بالایی قرار ندارد و تاکنون این موضوع موردتوجه بسیار اندکی قرارگرفته که می تواند زنگ خطری برای جامعه حرفه ای و دانشگاهی باشد، لذا در آینده باید این عقب افتادگی به نحو مناسب مدیریت و جبران شود
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، حسابرسی، الگوی توسعه پایدار، تحلیل محتوا، نظریه های حسابرسی
  • حمید خالقی مقدم*، مقصود امیری، جلال شیره زاده صفحات 35-57
    تصمیم گیری درباره تامین مالی وترکیب ساختار سرمایه در شرکت ها به عوامل گوناگونی بستگی دارد. هدف اساسی تحقیق اندازه گیری انعطاف پذیری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. باتوجه به هدف پژوهش در مرحله اول، بر مبنای چارچوب، نظرات خبرگان مالی جهت کسب شناخت ودرک دیدگاه های آنان و مشخص ساختن ابعاد، مولفه ها، شاخص ها و عوامل تعیین کننده مدل انعطاف پذیری مالی شرکت ها، ازطریق پرسشنامه اخذ شد. در مرحله دوم، بعد از ارایه مدل مورد اشاره، روش همبستگی به عنوان یکی از زیر بخش های روش تحقیق توصیفی برای اندازه گیری مولفه های نگهداشت وجه نقد، ظرفیت بدهی و اندازه بازار سرمایه شرکت های بورس تهران با اطلاعات واقعی وتاریخی صورت های مالی و اطلاعات معاملاتی سهام شرکت ها، استفاده گردید. نتایجاندازه گیری مولفه های سه گانه حاکی از اندازه و مقدارکمتر نگهداشت وجه نقد، اندازه ومقدار بیشترظرفیت بدهی و روند نسبتا نزولی اندازه بازار سرمایه (نقد شوندگی سهام) شرکت های بورس تهران طی سال های 1380 تا 1394 است واندازه گیری ابعاد دوگانه انعطاف پذیری مالی نیزحاکی از استفاده از انعطاف پذیری مالی درونیو عدم استفاده از انعطاف پذیری مالی بیرونی است که با تئوری های توازن و سلسله مراتب وعدم تقارن اطلاعاتی قابل تبیین هستند.
    کلیدواژگان: اندازه گیری انعطاف پذیری مالی، نگهداشت وجه نقد، ظرفیت بدهی، اندازه بازارسرمایه، عوامل تعیین کننده
  • رباب شاکری*، محمد مرفوع صفحات 59-82
    در این تحقیق، تاثیر استراتژی کسب و کار بر محیط اطلاعاتی شرکت ها، مورد بررسی قرار گرفته است. از سنجه های عدم تقارن اطلاعاتی، تغییرپذیری بازده سهام وخطای پیش بینی سود برای محیط اطلاعاتی شرکت ها و برای تعیین نوع استراتژی انتخابی شرکت ها (تهاجمی یا تدافعی)، از سیستم امتیازدهی ایتنر و لرکر (1997) استفاده شده است. به منظور تحلیل های آماری، از روش رگرسیون چند متغیره با رویکرد پانل دیتا استفاده شده و چهار متغیر کنترلی (اندازه شرکت، اهرم مالی، بازده دارایی ها و عمر شرکت) نیز در مدل ها در نظر گرفته شده است. قلمرو زمانی تحقیق، دوره زمانی 1389 تا 1396 بوده و نمونه تحقیق شامل 163 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که رابطه مثبت و معنی داری بین استراتژی کسب و کار و محیط اطلاعاتی شرکت ها (عدم تقارن اطلاعاتی و تغییرپذیری بازده سهام، خطای پیش بینی سود) وجود دارد به این معنی که هر چه استراتژی کسب وکار شرکت تهاجمی تر باشد، عدم تقارن اطلاعاتی، تغییرپذیری بازده سهام وخطای پیش بینی سود در آن شرکت بیشتر است.
    کلیدواژگان: استراتژی کسب وکار، عدم تقارن اطلاعاتی، تغییرپذیری بازده سهام، خطای پیش بینی سود
  • مسعود طاهری، ناصر ایزدی نیا*، رزیتا موید فر صفحات 83-106
    طراحی برنامه حسابرسی به گونه ای که بتوان به ریسک تقلب ارزیابی شده واکنش مناسبی نشان داد، یکی از مهمترین فعالیت هایی است که حسابرسان در رسیدگی های خود انجام می دهند. توجه به مهمترین ابعاد و نشانه های تقلب می تواند حسابرسان را در انجام این فرآیند یاری برساند. در این راستا، در این پژوهش به بررسی اهمیت ابعاد و نشانه های تقلب در تعدیل برنامه حسابرسی پرداخته شده است. برای این منظور از مدل پنتاگون تقلب استفاده شده است. مدل پنتاگون تقلب شامل پنج بعد تقلب فشار/انگیزه، فرصت، توجیه سازی، توانایی و غرور می باشد. برای انجام این پژوهش با نظر خبرگان برای هر یک از پنج بعد تقلب مذکور، چهار نشانه تقلب انتخاب گردید. برای جمع آوری داده، با توجه به نشانه های تقلب انتخاب شده، از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، حسابدارانرسمیشاغلدرسازمان حسابرسیو موسساتحسابرسی در سال 1397 می باشند. پس از توزیع و جمع آوری پرسشنامه ها، با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی به رتبه بندی ابعاد و نشانه های تقلب پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که بعد فرصت و نشانه های تقلب وابسته بودن بخش عمده ای از میزان حقوق و مزایای مدیران به نتایج عملیات، وضعیت مالی یا جریان وجوه نقد واحد مورد رسیدگی، سیستم های اطلاعاتی، حسابداری و کنترل های داخلی غیرکارآمد، ایجاد محدودیت در کار حسابرسان، میزان تجربه و اطمینان بیش از حد، بیشترین اهمیت را در تعدیل برنامه حسابرسی دارند.
    کلیدواژگان: ابعاد تقلب، مدل پنتاگون تقلب، تعدیل برنامه حسابرسی، نشانه های تقلب
  • غلامرضا سلیمانی، امیری، علی عبدالهی، مینا ابوحمزه* صفحات 107-133
    با توجه به وجود ضعف در گزارشگری مالیاتی در ایران از یک طرف و قابلیت های زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر (XBRL) از طرف دیگر، پژوهش حاضر به بررسی امکان بکارگیری این زبان نوین گزارشگری در سازمان امور مالیاتی کشور جهت بهبود گزارشگری مالیاتی در ایران پرداخته است. این پژوهش در مرحله اول با بررسی مبانی نظری و تجربی موجود به روش متاسنتز، به ارایه یک الگوی نظری پرداخته و با استفاده از مدل سه بخشی فن آوری، سازمانی و محیطی (TOE)، عوامل موثر بر امکان بکارگیری این زبان در سازمان ها را شناسایی نموده است. در مرحله دوم با تحلیل محتوای 21 مصاحبه نیمه ساختاریافته، الگوی نظری اولیه را اصلاح و عوامل موثر بر امکان بکارگیری این زبان نوین گزارشگری در سازمان امور مالیاتی کشور را شناسایی نموده است. در مرحله سوم نیز، با تحلیل 70 پرسشنامه به روش دلفی فازی که در اسفند ماه سال 1396 جمع آوری شد به ارایه الگوی نهایی پرداخته و امکان بکارگیری آن در سازمان امور مالیاتی کشور را ارزیابی نموده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هرچند از منظر فن آوری، بکارگیری زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر(XBRL) در سازمان امور مالیاتی کشور امکان پذیر است اما از منظر سازمانی و محیطی امکان بکارگیری آن در سازمان امور مالیاتی کشور وجود نداشته و با چالش هایی در سطح سازمانی و محیطی روبه روست.
    کلیدواژگان: زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر، سازمان امور مالیاتی کشور، گزارشگری مالیاتی، مدل سه بخشی فن آوری، سازمانی و محیطی
  • محمدرضا مهربان پور*، ملیحه حبیب زاده صفحات 135-157
    امروزه سرمایه گذاران با توجه به فضای رقابتی حاکم باید محتاط تر از قبل تصمیم بگیرند. به این منظور آنها می توانند از بانک های اطلاعاتی بورس اوراق بهادار استفاده کنند. اما این اطلاعات به تنهایی مثمر ثمر نیست، بنابراین لازم است با استفاده از فنون داده کاوی تجزیه، تحلیل و تفسیرداده ها انجام شود تا اطلاعات قابل اتکاتری در اختیار استفاده کنندگان قرار گیرد. هدف این پژوهش خوشه بندی و پیش بینی سودآوری شرکت ها و تعیین عوامل موثر بر سودآوری شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران است. جهت این کار، 888 شرکت-سال در محدوده زمانی 1395-1387 انتخاب شدند. پس از پیش پردازش اولیه داده ها، با نرم افزارهای متلب و Clementine و با استفاده از معیار SSE و روش K-Means شرکت ها به 3 خوشه تبدیل شدند و نتایج این خوشه بندی ها بوسیله معیار سنجش کیفیت، مورد سنجش قرار گرفت. در ادامه با استفاده از درخت تصمیم C5 خوشه ها تحلیل و متغیرهای تاثیرگذار بر سودآوری، شناسایی شد. از32 متغیر تحلیل شده تنها 8 متغیر شامل: سودخالص به کل دارایی ، فروش به کل دارایی، سودخالص به حقوق صاحبان سهام، سود عملیاتی به فروش خالص، سود و زیان انباشته به حقوق صاحبان سهام، سودخالص به فروش خالص، کل بدهی ها بهکل دارایی ها و دارایی های جاری به کل دارایی ها بر سودآوری شرکت ها تاثیر می گذارند. در نهایت با درنظرگرفتن این متغیرها، پیش بینی سودآوری شرکت ها طبق هرخوشه انجام شد که دقت پیش بینی خوشه ها به ترتیب 34/86 درصد، 15/88 درصد و 68/81 درصد است.
    کلیدواژگان: پیش بینی، سودآوری، خوشه بندی، درخت تصمیمC5
  • آرش قربانی*، محمدرضا عباس زاده صفحات 159-188
    هدف تحقیق حاضر، که با استفاده از یک نمونه شامل 2642 مشاهده از داده های سالانه شرکت های بورس اوراق بهادار تهران برای دوره 1381 تا 1394 انجام شده است، مطالعه در خصوص پیامدهای همبستگی اقلام تعهدی غیراختیاری و متغیرهای جداکننده در آزمون فرضیه های تئوری اثباتی حسابداری است.در آزمون های کشف مدیریت سود، محققین از متغیرهای جداکننده ای استفاده می کنند که نمونه را برحسب وجود یا عدم وجود انگیزه برای مدیریت سود به دو گروه تقسیم می کند. به دلیل همبستگی مشوق های مدیریت سود با متغیرهای عملکرد مالی، اهرم یا اندازه شرکت، استفاده از این متغیرها به عنوان متغیر جداکننده در آزمون تجربی فرضیه های تئوری اثباتی متداول است. همبستگی اقلام تعهدی غیراختیاری و متغیر جداکننده به این معنی است که بخشی از تغییرات اقلام تعهدی غیراختیاری ناشی از متغیر جداکننده است و اگر این همبستگی در مدل تعهدی کنترل نشود این بخش به اشتباه به اقلام تعهدی اختیاری اضافه می شود. مطابق شواهد تحقیق، عدم کنترل همبستگی اقلام تعهدی غیراختیاری و متغیرهای جداکننده یادشده در مدل های تعهدی، باعث ایجاد یک خطای اندازه گیری در برآورد اقلام تعهدی اختیاری می شود که علامت یا بزرگی همبستگی مورد تحقیق اقلام تعهدی اختیاری و متغیرهای جداکننده را به شکلی معنی دار تحت تاثیر قرار می دهد. یافته های حاصل از یک شبیه سازی مونت کارلویی خطای نوع اول همچنین نشان می دهد که نسخه های تعدیل شده مدل جونز که در آن ها رابطه اقلام تعهدی غیر اختیاری و متغیرهای عملکرد کنترل می شود، به طور نسبی، خطای نوع اول کمتری ایجاد می کنند.
    کلیدواژگان: مدل های تعهدی، متغیرهای جداکننده، خطای اندازه گیری
|
  • Mohammad Namazi *, Hossein Rajabdoory Pages 1-34
    This study is aimed to investigate the status of auditing ethics in Iran in the light of the published literature in this field. The statistical population includes all related articles published in research and non-research and non-accounting journals of Iran since the beginning of their operation until the end of summer 2016. At first, related articles were found by the archival approach, and then by "content analysis" and using quadruple structures of "sustainable development model of professional ethics of accounting" (Namazi et al. 2017), the priority of researcher’s topics was identified. Findings showed that in the field of professional ethics of auditing, 40 articles were only published in Iran’s publications until the end of September 2016. In that, 12 articles were published in the scientific research and accounting and financial journals, 15 articles in other accounting journals, and also 13 articles in non-accounting and financial journals. Content analysis of the articles also showed that there are 20 articles regarding individual ethics structure, 13 articles in social ethics structure, and 7 articles in organizational-economic ethics structure. So far, no article has been published in relation to auditing ethics in environmental ethics. The statistical findings of the independent T-test in comparison to the number of ethics articles published in the research journals and other accounting journals, and the comparison of the number of articles of audit ethics published in the research journals of accounting and other financial and accounting journals, did not confirm a significant difference. However, the chi-square test, which was used to examine the difference in the content of the four constituents of professional ethics of auditing, showed a significant difference. Findings of this study also showed revealed that ethics in auditing is not at a high priority by the researchers, and a little attention has been paid to it. Hence, this negligence can be an alarm for professional and academic society; therefore; this weakness should be compensated and managed appropriately in the future.
    Keywords: professional ethics, Auditing, Sustainable development model, content analysis, Auditing theories
  • Hamid Khalegimoghaddam *, Maghsoud Amiri, Jalal Shirazadeh Pages 35-57
    Deciding on the financing and composition of capital structure in Corporates depends on a variety of factors. Several studies have shown that financial flexibility is the most important factor affecting capital structure and corporate financing decisions. The main objective of the research is to measure the financial flexibility of Corporates accepted in Tehran Securities Exchange (in accordance with the corporate environment and conditions). Therefore, according to the purpose of the research, in the first Step, based on the conceptual and theoretical framework derived from the exploration and exploration in specialized texts, the views of financial experts (including university professors and market experts) in order to understand their views and identify the dimensions, components , indexes and factors determining the financial flexibility of the Corporates were obtained through a questionnaire. In the second step, after referring to the model, the correlation method as one of the subsections of the descriptive research methodology for measuring the components of cash holdings, debt capacity, and capital market measure of Tehran Securities Exchange Corporates with the actual and historical information of financial statements and information Corporate stock trading (through multivariate regression tests and confirmatory factor analysis) The results of the measurement of the three components indicate that the amount of cash holdings, the size of the debt capability, and the relatively downward trend of the size of the capital market (stock liquidity) of the Tehran Securities Exchange corporations during the years 1380 to 1394, are. Measuring the dual dimension of financial flexibility also implies the use of internal financial flexibility and the non-use of external financial flexibility. Which can be explained by Trade off Theory, Pecking Order Theory and of asymmetric information Theory
    Keywords: Measuring Financial Flexibility, Cash holdings, Debt Capacity, Capital Market Measure Determinants
  • Robab Shakeri *, Mohammad Marfou Pages 59-82
    In this study, the effect of business strategy on the Company's Information Environment (Information Asymmetry, stock returns Volatility, Earning Forecast Errors), is studied. Also to determine the type of companies' selected strategy (prospective or defensive), the Ittner and Larcker )1997) scoring system is used. For statistical analysis, multivariate regression used and control variables (firm size and financial leverage) is also used in models. The study period, is the period (2011) to (2015) and a sample of 168 companies listed on the Tehran Stock Exchange is used. The results indicate that a positive and significant relationship exists between the company's business strategy and Information Environment (Information Asymmetry, stock returns Volatility, Earning Forecast Errors) so that the more prospective business strategy, brings more information asymmetry, more stock returns Volatility and more Earning Forecast Errors
    Keywords: Business Strategy, Information Asymmetry, Stock Returns Volatility, Earning Forecast Errors
  • Masoud Taheri, Naser Izadinia *, Rozita Moayedfar Pages 83-106
    The design of the audit program so that it can be used to adequately respond the fraud risk is one of the most important activities that auditors do in their investigations. Paying attention to the most important dimensions and risk factors of fraud can help auditors in this process. In this regard, in this research, the importance of the dimensions and risk factors of fraud in the adjustment of the audit program has been investigated. For this purpose, the fraud Pentagon model has been used. This model includes five dimensions of pressure/motivation, opportunity, rationalization, capability and arrogance. In order to conduct this research, four fraud risk factors were selected by expert opinion for each of the five fraud dimensions. A questionnaire was used to collect data. The statistical population of the study is Iranian association of certified public accountants in year 2018. After distributing and collecting questionnaires, the Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) method was used to rank the dimensions and risk factors of fraud. The results show that opportunity dimension and fraud risk factors including significant portions of managers’ compensation being contingent upon operating results, financial position, or cash flow, ineffective information, accounting and internal controls systems, restrictions on the auditors’ investigation, level of experience and overconfidence have the highest degree of importance in modifying the audit program
    Keywords: Fraud Dimensions, Fraud Pentagon Model, Audit Program Modification, Fraud Risk Factors
  • Gholamreza Soleimany Amiri, Ali Abdollahi, Mina Abouhamzeh * Pages 107-133
    According to deficiencies of Iran's tax reporting on the one hand and the capabilities of the extensible Business Reporting Language (XBRL) on the other hand, this paper addresses the issue of feasibility of using Extensible Business Reporting Language (XBRL) in Iranian National Tax Admission Organization to improve tax reporting in Iran. This research, in the first step, examines theoretical and empirical literature, presents a theoretical model and identifies the factors influencing the feasibility of using this language in organizations using the three-part technology, organizational and environmental (TOE) model. In the second step, by adopting a qualitative method and performing 21 semi-structured interviews, the original theoretical model was amended and the factors influencing the feasibility of using this language in National Tax Admission Organization have been identified. In the third step, by analyzing 70 Fuzzy Delphi questionnaires, we present the final conceptual model and evaluates the feasibility of using Extensible Business Reporting Language (XBRL) in Iranian National Tax Admission Organization. The results of this study show that, although from the perspective of technology, the use of Extensible Business Reporting Language (XBRL) in the tax affairs organization is feasible, but from organizational and environmental perspective, it is not possible to use in Iranian National Tax Admission Organization and face with organizational and environmental challenges.
    Keywords: Extensible Business Reporting Language (XBRL), Iranian National Tax Administration, Tax reporting, three-part technology, organizational, environmental (TOE) model
  • Mohammadreza Mehrabanpour *, Malihe Habibzade Pages 135-157
    The intense competition prevailing in the world today and investors should be more cautious about their decision given the prevailing conditions. But this information alone is not useful, so it is necessary to use data mining techniques to analyze and interpret data so that more informative information will be available to users. Therefore, the purpose of this study is to cluster and forecast the profitability of companies. For this purpose, Tehran Stock Exchange companies were considered as the statistical population of the research and 888 companies in the period of 1387-1395 were selected as the research sample. So, in the beginning after the initial preprocessing of the data, with Matlab and Clementine software, using SSE criteria and K-Means method, the companies were converted to 3 clusters and the result of these clustering were measured by the standard quality measures. Finally, by using the C5 decision tree, cluster analysis and variables affecting profitability were identified; so that from the 32 considered variables only 8 includes: Gross profit to total assets, sales to total assets, profit to equity, operating profit to net sales, accrued profit and loss to equity, net profit to net sales, total liabilities to total assets and current assets to total assets affect the profitability of companies. At last, by taking these variables into account, prediction of each cluster was done, and the accuracy of the predictions sequence was 86,34%, 88,15% and 68.81%
    Keywords: Forecasting, profitability, Clustering, Decision Trees C5
  • Arash Ghorbani *, Mohammad Reza Abbaszadeh Pages 159-188
    Using a sample including 2642 observations of 2003-2016 annual data of firms listed in Tehran Security Exchange, this study investigates the implications of correlation between non-discretionary accruals and partitioning variables when testing the positive accounting theories hypotheses. In earnings management detection tests, it is common for researchers to use variables which partition their sample into two groups, for which differences in motivation for income manipulation are predicted. Since earnings management stimuli are assumed to be correlated with variables like firm performance, leverage or size, the use of these proxies are popular in empirical tests of positive accounting theories hypotheses. The correlation between non-discretionary accruals and the partitioning variable implies that part of the variation of non-discretionary accruals is generated by the partitioning variable. If accruals model does not control for the correlation, this part will be added to the discretionary accruals. In this study, we provide evidence that, when correlation between non-discretionary accruals and the above-mentioned partitioning variables remains uncontrolled, accrual-based models tend to generate measurement error in the estimate of discretionary accruals that significantly affects the sign and the magnitude of correlation between discretionary accruals and the partitioning variables. The findings of a Monte Carlo simulation also indicate that the Jones model relatively generates less type I error when it is adjusted to control for the relation between non-discretionary accruals and firm performance.
    Keywords: Accrual Models, Partitioning Variables, Measurement Errors